Se stie despre inotatorii de performanta sau despre ciclisti ca se tund extrem de scurt, tocmai pentru a scoate un timp mai bun in cadrul competitiilor, crezandu-se ca asta le ofera un avantaj de ordinul milisecundelor. Cumva, aceasta este si explicatia faptului ca avem mai putin par pe trup comparativ cu stramosii nostri.
Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Liverpool John Moores si Glasgow, motivul pentru care am ajuns atat de spani comparativ cu acestia este faptul ca in timp ne-am pierdut parul tocmai pentru a putea alerga mai repede dupa vanat. Stramosii nostri nu puteau transpira eficient pentru a se racori, astfel ca, in timp, au avut din ce in ce mai putin par pe trup, astfel ca au putut alerga pe distante mai lungi si in conditii mai vitrege, la temperaturi mult mai inalte, relateaza Daily Mail.
Oamenii de stiinta au incercat multa vreme sa explice de ce avem atat de putin par comparativ cu alte mamifere. Prezenta teorie a aparut prima oara in anii '80, fiind enuntata de profesorul Peter Wheeler, tot din cadrul Universitatii Liverpool John Moores. Mijloacele tehnice de atunci nu au argumentat insa suficient teoria. Calculele matematice si reprezentarile pe calculator din prezent sunt insa cu mult mai convingatoare.
Desi se stie ca ne-am ridicat in doua picioare in urma cu circa un milion de ani, dupa cum o demonstreaza fosilele stramosilor nostri, nu se cunoaste momentul in care am inceput sa ne pierdem si parul. Se crede insa ca asta s-a intamplat in urma cu aproximativ 3 milioane de ani, cand au aparut si paduchii corporali. Singurul fel in care am putea afla cu certitudine cand a fost acest moment ar fi sa gasim un stramos de-al nostru fosilizat in cenusa vulcanica, acesta conservand si parul.
Cat despre felul in care vor arata barbatii pe viitor, nu se preconizeaza schimbari majore in materie de par corporal, decat daca femeile isi schimba brusc preferintele, mai spun cercetatorii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu