joi, 8 septembrie 2011

Comoara inestimabila din centrul Pamantului. Ce se afla la 3.000 de kilometri sub picioarele noastre

Aurul, platina si alte metale pretioase si extrem de cautate sunt accesibile omului in prezent in urma unui bombardament cu meteoriti la care ar fi fost supusa Terra acum 4 miliarde de ani. Un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Bristol si publicat in Nature dezvaluie toate aceste informatii.


Metalele pretioase sunt foarte rare la suprafata Terrei, insa ar trebui sa fie si mai rare, daca se iau in considerare conditiile in care planeta s-a format, in urma cu 4,5 miliarde de ani.  In timp ce elementele din care este compusa Terra erau pe cale sa se uneasca, dupa Big Bang, coliziuni formidabile cu corpuri uriase - de dimensiunea Lunii pana la cea a lui Marte - au antrenat emisii de caldura care au determinat topirea elementelor chimice.
In oceanul de magma astfel creat, fierul s-a separat de silicati si s-a adunat spre centrul Terrei. Metalele pretioase sunt atrase de fierul in stare lichida, astfel ca au parasit scoarta terestra.
O comoara inestimabila s-ar afla sub picioarele noastre, la o adancime de 3.000 de kilometri. Specialistii spun ca acesta cantitate de aur existenta in centrul Pamantului ar putea servi la placarea planetei cu o folie cu o grosime de patru metri. In pofida acestui fapt, concentratia de metale pretioase din mantaua terestra ramane de 10 pana la 1.000 de ori mai ridicata decat ar trebui sa fie, potrivit procesului de formare a planetei.
Cercetatorii spun ca in urma unui "bombardament tarziu" - in urma cu 4 miliarde de ani - alti meteoriti, mai mici, au adaugat planetei noastre niste elemente suplimentare, in proportie de 0,5% - 1%. Fierul lichid se deplasase deja spre centrul Pamantului, aurul si rudele sale siderofile nu au mai cazut prada atractiei pentru acesta, astfel incat au ramas la suprafata - motiv pentru care poate fi gasit in minele existente in prezent.
Explicatia este plauzibila si seducatoare, insa este dificil de confirmat. Chiar daca geologii au dovezi vizuale si tangibile ale acestei "aglomerari tarzii" de mici meteoriti pe Terra, ei nu stiu daca acest aport a fost suficient pentru a justifica relativa abundenta a metalelor pretioase in scoarta terestra.  Matthias Willbold si echipa sa de cercetatori de la Universitatea din Bristol, Marea Britanie, au efectuat o analiza de o precizie fara precedent a variatiilor tungstenului - un metal foarte rezistent - de la suprafata Terrei.  Rezultatele studiului lor vin in sprijinul teoriei "sosirii tarzii" a meteoritilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu