Ananasul
Descoperit
de Cristofor Columb in Antile, deliciosul ananas a ajuns in Europa abia
in secolul al XVI-lea. Aici el si-a cistigat repede adepti, fiind
cultivat ulterior in sere.
100 de grame de ananas proaspat contin: Ananas
- Calorii: 52;- Glucide: 12 g;- Indice glicemic: 66;- Fibre: 1,2 g;- Vitamina C: 25 mg.100 de grame de ananas din compot contin:
- Calorii: 83;- Glucide: 20 g;- Fibre: 3 g;- Vitamina C: 15mg;- Vitamina E: 3,2 mg.
Banana
Bananierul
este o planta erbacee, lipsita de trunchi lemons, ale carui tulpini
dispar Banana dupa perioada de formare a fructelor. Iata de ce Buddha a
facut din bananier simbolul fragilitatii lucrurilor. Inteleptul meditind
asupra caracterului trecator al lucrurilor, infatisat la poalele unui
bananier, reprezinta una din temele clasice ale picturii chineze.
Bananierul a existat in acelasi timp, din cele mai vechi timpuri, si in
America, incasii considerindu-l un arbore productiv. Bogat in amidon,
acesta este un aliment tipic pentru tarile tropicale.
100 de grame de fruct contin:
- Calorii: 83;- Glucide: 19 g;- Indice glicemic: 54;- Fibre: 3,4 g;- Vitamina C: 10 mg.
Caisa
Caisul
a fost cunoscut in China inca de acum 5.000 de ani. Dupa ce a traversat
India si Persia, el a ajuns pe malul Mediteranei. Fructul sau foarte
nutritiv, racoritor, astringent (in stare proaspata), laxativ (in stare
uscata) il recomanda in anemii, astenii, insomnii, convalescente, diaree
sau constipatie.
100 de grame de caise proaspete contin:
- Calorii: 44;- Glucide: 10g;- Indice glicemic: 31;- Fibre: 2,1 g;- Vitamina C: 7 mg.100 de grame de caise uscate contin:
- Calorii: 27;- Glucide: 63 g;- Fibre: 3 g;- Vitamina C: 2,5 mg.
Curmala
Fructe
ale palmierului, curmalele sint cunoscute din cele mai vechi timpuri.
In Sumer, Mesopotamia, curmalul era considerat un arbore sacru. In
Biblie, el este simbolul celui drept, daruit cu binecuvintarea cerului.
In Egipt, curmalele faceau parte din alimentatia cotidiana, iar arborele
a servit la sculptarea coloanelor ce simbolizau stilpii pe care se
sprijinea lumea. Valoarea energetica si savoarea deosebita au facut din
curmale un aliment si un medicament in acelasi timp (ele previn
imbatrinirea, iar dupa unele date sint anticanceroase).
100 de game de curmale contin:
- Calorii: 30;- Glucide: 73 g;- Fibre: 8,7 g;- Magneziu: 59 mg.
Grepfrutul
Originar
din Asia, el s-a cultivat vreme indelungata in India si Japonia, dupa
care a Grepfruitajuns in Florida. Fructul de grepfrut este aperitiv,
tonic, depurativ, digestiv, fiind indicat in anorexii, dispepsii,
insuficienta biliara, afectiuni febrile si pulmonare.
100 de grame de fruct contin:
- Calorii: 43;- Glucide: 10 g;- Indice glicemic: 25;- Fibre: 0,6;- Vitamina C: 40 mg;- Magneziu: 10 mg.
Kiwi
Kiwi
(numele sau adevarat fiind actinidia) este un fruct originar din China.
Bogat in vitamina C, el protejeaza organismul contra multor maladii.
Este un excelent fruct de iarna.
100 de grame de fruct contin:
- Calorii: 57;- Indice glicemic: 53;- Fibre: 1,5 g;- Vitamina C: 94 mg;- Magneziu: 27 mg.
Lamiia
Se
presupune ca lamiiul este originar din India, din partea de nord a
acesteia. De aici, el a ajuns in China, catre 1900 i.Hr., pentru a
reveni apoi in Persia. In jurul anilor 900, lamiiul a ajuns pe coastele
Mediteranei, fiind cultivat mai ales in Spania si Portugalia. Fructul
este racoritor, tonic al sistemului nervos central, diuretic,
antiscorbutic, remineralizant, depurativ. Este indicat in anemii,
astenii, TBC, demineralizari, crestere, convalescenta, reumatisme,
ateroscleroza, precum si astm, bronsita, gripa, cefalee.
100 de grame de fruct contin:
- Calorii: 32;- Glucide: 8 g;- Fibre: 1 g;- Vitamina C: 80 mg.
Mandarina
Originar
din China, mandarinul a fost sacralizat la Pekin. Aici, fiii cerului
i-au acordat omagiul cuvenit, inainte ca el sa ia drumul matasii si sa
ajunga in Europa, pe coastele Mediteranei. Ca proprietati, mandarina
este comparabila cu portocala, dar contine mai putine minerale. Fructul
este energetic si inlesneste evacuarea intestinala.
100 de grame de fruct contin:
- Calorii: 47;- Glucide: 11 g;- Fibre: 1,9 g;- Vitamina C: 30 mg;- Calciu: 33 mg.
Marul
Plasat
sub protectia Pomonei, zeita abundentei, marul era des cultivat in
livezile dinMarul antichitate. Marul a avut de-a lungul istoriei mai
multe sensuri, fiind considerat un mijloc al cunoasterii, Arbore al
vietii sau al Stiintei binelui sau raului: marul Discordiei, atribuit
lui Paris, merele de aur din Gradina Hesperidelor, marul mincat de Adam
si Eva etc. In afara de aceasta, marul ca fruct a fost considerat un
aliment-medicament, devenind un punct de referinta in alimentatia
dietetica. Este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ
sanguin si este indicat in astenii, surmenaj, reumatism, artritism,
stari febrile, insomnii, nervozitate, cefalee.
100 de grame de mere contin:
- Calorii: 51;- Glucide: 12 g;- Indice glicemic: 38;- Fibre: 2 g;- Vitamina C: 5 mg;- Magneziu: 12 mg.
Para
Parul
este originar probabil din partea de nord a Indiei. In China, floarea
sa alba era considerata simbol de doliu si al caracterului efemer al
existentei. Desi a existat mult timp in stare salbatica, fructele sale
raminind putin comestibile, romanii din timpul lui Pliniu cunosteau
peste 40 de varietati de par. Fructul este depurativ, laxativ,
remineralizant si nutritiv, fiind indicat in anemii, surmenaj, TBC.
100 de grame de fruct contin:
- Calorii: 55;- Glucide: 13 g;- Indice glicemic: 37;- Fibre: 2,3 g;- Vitamina C; 3 mg;- Magneziu: 7 mg.
Piersica
Piersicul
in floare era celebrat in China si Japonia, fiind un simbol al innoirii
si al Piersicafecunditatii. Sarbatorile tinute in Japonia in cinstea
florilor de piersic (Momo) adauga la aceasta si notiunea de puritate si
fidelitate. Piersicul a traversat apoi India si Persia, pentru a ajunge
la romani, care l-au primit cu bratele deschise.
100 de grame de fruct contin:
-
Calorii: 50;- Glucide: 12 g;- Indice glicemic: 42;- Fibre: 1,4;-
Vitamina C: 8 mg;- Magneziu: 8 mg.PortocalaOriginar din China,
portocalul a urmat ca si mandarinul drumul matasii. Ulterior, el a ajuns
pe coastele Mediteranei, facind parte, alaturi de maslini, din peisajul
mediteranean. Portocalele sint unele din cele mai bune fructe de iarna,
suplinind carentele vitaminice. Portocala este remineralizanta,
antiinfectioasa, digestiva, diuretica si laxativa. Este indicata in
convalescente, anemii, anorexii, demineralizari si prevenirea bolilor
infectioase.
100 de grame de fruct contin:
- Calorii: 39;- Glucide: 8,5 g;- Indice glicemic: 44;- Fibre: 2 g;- Vitamina C; 50 mg;- Magneziu: 13 mg.
Prunul
In
pictura Extremului Orient, prunul este in primul rind un simbol al
primaverii, dar in acelasi timp, inflorind la sfirsitul acesteia, el
indica reinnoirea, tineretea care se afla pe punctul de a se manifesta.
In Japonia, prunul apare printre plantele purtatoare de noroc. Fructele
prunului sint energetice, diuretice, laxative, fiind indicate in
astenii, anemii, surmenaj, ateroscleroza.
100 de grame de fruct contin:
- Calorii: 52;- Glucide: 12 g;- Fibre: 2,5;- Vitamina C: 3 mg;- Magneziu: 8 mg.
Smochina
Smochinele
sint unele din fructele cele mai cunoscute in vechime. In Egipt,
smochinul avea un sens initiatic, fructele fiind degustate de preoti,
inainte de ceremonii. Ele mai erau utilizate in terapeutica. Pliniu,
spre exemplu, recomanda smochinele, afirmind ca ele sint hrana
atletilor. Smochinele sint tonifiante, nutritive, diuretice si laxative,
fiind recomandate in astenii, stari acute, inflamatii urinare si
pulmonare. Ele se recomanda copiilor, adolescentilor, convalescentilor,
batrinilor si sportivilor.
100 de grame de smochine proaspete contin:
-
Calorii: 54;- Glucide: 12 g;- Fibre: 2,5;- Potasiu: 250 mg;- Calciu: 42
mg;- Magneziu: 20 mg.100 de grame de smochine uscate contin:
- Calorii: 27;- Glucide: 62 g;- Fibre: 18,5;- Potasiu: 983 mg;- Magneziu: 70 mg.
Strugurele
Vita-de-vie
trecea, in regiunile din jurul vechiului Israel, drept un arbore sacru
fiind, alaturi de maslin, unul dintre arborii mesianici.
Textele evanghelice fac din vie un simbol al impatiei cerului, al carui rod este Euharistia.
Strugurele
de masa, alb sau negru, este un fruct excelent, ornind mesele de mii de
ani. Este diuretic, remineralizant, energetic, stimulant si
decongestionant hepatic, fiind recomandat in anemii, convalescente,
remineralizare, dispepsii, dermatoze, intoxicatii.
100 de grame de struguri proaspeti contin:
- Calorii: 73;- Glucide: 16 g;- Indice glicemic: 46.100 de grame de struguri uscati contin:
- Indice glicemic: 64;- Fibre: 0,9 g;- Vitamina C: 4 mg;- Magneziu: 7 mg.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu